Ojārs Žīgurs
OJĀRA CEĻOJUMS
/80 gadu garumā/

* * *

40. turpinājums





No ekskursijām pa Jāņiem atgriežos atpakaļ fakultātē.

Atceres vērta politiskā darbība Universitātē izraisījās pēc Hruščova atkušņa. Bija pienācis laiks darba vietās izvirzīt pilsētu un rajonu deputātu padomēm deputātu kandidātus. Tiek sasaukta Universitātes docētāju un visa pārējā personāla kopsapulce. Universitātes vadības izvirzītais cilvēks paziņo, ka ir viedoklis izvirzīt par deputātu kandidātu Juridiskās fakultātes docentu Kļavu. Kas par to, lūdzu pacelt rokas! Te pieceļas elektrotehnikas fakultātes laboratorijas vadītājs Felikss Garross un paziņo, ka izvirza par kandidātu Mehānikas fakultātes docentu Panteļejevu. Sēdes vadītāji negribīgi norij šo kumosu. „Ja vairāk kandidātu nav, tad liekam uz balsošanu. Paceliet rokas, kas atbalsta docentu Kļavu!” Rokas paceļas, bet izskatās, ka rokas pacēluši mazāk par pusi no klātesošajiem. Par Panteļējevu, liekas, nobalso lielākā klātesošo daļa. Vadītāji skaita paceltās rokas. Pēc viņu uzskata, par Kļavu nobalsojusi lielākā daļa klātesošo. Saceļas milzīgs troksnis. Atskan saucieni par krāpšanos. Pēc ilgāka laika sprīža prezidijs piekāpjas un paziņo, ka jāpārbalso. Tagad izrādās, ka abiem kandidātiem esot apmēram vienāds atbalstītāju skaits. Kaut gan redzams, ka Panteļējevam ir vairāk piekritēji. Par partijas izvirzīto kandidātu balsoja galvenokārt docētāji un atbildīgās amatpersonas, bet Panteļējeva piekritēji bija palīgpersonāls, asistenti un aspiranti. Atkal liels troksnis. Vadītāji panikā. Viņi nezin kā panākt, lai atbalstītu savu izvirzīto kandidātu. Ja piekāpsies, tad vadība vēl var nokļūt nepatikšanās. Beidzot viņi paziņo: „Tā kā ir vēla stunda, tad kopsapulces turpinājums tiek pārcelts uz rītdienu!” Saņēmuši instrukcijas no pilsētas partijas vadības un apstrādājot potenciālos pretiniekus, norādot, ka viens otrs var zaudēt darbu šajā iestādē, otrā dienā balsojums norisinājās kā partija plānoja. Galvenais cietējs bija Garross, jo tika radīti šķēršļi viņa karjeras izaugsmei. Viņš tikai noteica, ka te varēja labi redzēt, kāda tautai ir izpaušanās brīvība.

Humora pilnas bija ikgadējās fakultātes arodbiedrības pārvēlēšanas sapulces. Kādam uzdeva nolasīt kandidātu sarakstu. Tad izdalīja balsošanas biļetenus. Kad balsu skaitīšanas komisija paziņoja kandidātu saņemto balsu skaitu, tad izrādījās, ka daudz balsu ieguvis oficiāli neizvirzītais Militārās katedras vadītājs ģenerālis Ūdentiņš. Tas atkārtojās ik gadu.
Divas reizes gandrīz nokļuvu partijā. Pirmo reizi dienesta beigās zampoļits Skujiņš man saka, ka es esot foršs puisis un, lai dzīvē vieglāk tiktu uz augšu, man vajag stāties partijā. Tā, ka Skujiņš bija labs cilvēks, tad grūti bija atsacīties. Bet tā kā šī procedūra vilkās ilgi, jo tika prasītas nezin kur visādas izziņas, tad demobilizācija pienāca pirmā. Otro reizi, Berklava laikā iestāties piedāvāja fakultātes partorgs. Viņš teica, ka nepieciešams pastiprināt nacionālos kadrus. Bet Berklavu izsūtīja trimdā un interese par nacionāliem kadriem pazuda.

* * *

Fakultātes darbinieki aktīvi piedalījās fakultātes un Universitātes sporta dzīvē. Pirmais, kurš mani tajā iesaistīja, bija Egons. Viņš aicināja braukt uz kalniem, uz alpīnistu nometni. To nevar izdarīt bez ārsta atļaujas. Tikko esmu pie ārsta, tad asins spiediens uzkāpj debesīs. Braukt nekur nedrīkstu. Tajos gados darbiniekiem vajadzēja regulāri iet uz ārstu apskatēm. Tā nonācu Universitātes medpunkta dakteres Mirdzas Auziņas rokās. Viņa vispusīga sportiste. Sporta meistare vairākos sporta veidos. Es viņai izstāstu savas veselības problēmas. Arī to, ka poliklīnikas ārste ieteica izvairīties no fiziskām slodzēm. Auziņa mani iedrošināja, teikdama, ka fiziskā slodze nepieciešama, tikai tā jāpalielina pakāpeniski. Lai es iesaistos kādā treniņu grupā un lai sākumā neforsēju ar slodzēm. Tā es iesaistījos fakultātes pasniedzējas Metas Tīro slēpotāju treniņu grupā. Skrēju un vingroju Mežaparka pauguros. Kad uzkrita sniegs arī slēpoju . Lai nepārslogotos un neuzdzītu asins spiedienu, sacensībās piedalījos minimāli. Jutu, ka veselība uzlabojās.
Egons mani iesaistīja arī tūrisma pasākumos, dažādos salidojumos un sacensībās. Atceros fakultātes ziemas sacensības virzīšanās precizitātē pēc kompasa. Sacensības vadīja piektā kursa studenti Lielpēteris un Lielausis, tagad ZA akadēmiķi. Starts Vecāķu kāpas mugurā. Man iedod iešanas virzienu, nomierinu Adrianova kompasa lēkājošo bultiņu, paskatos kur tā rāda, un strauji slēpoju lejā (es taču esmu slēpotājs!). Gala punkts ir uz augstsprieguma līnijas stigas, kur sagaida Lielausis. Viņš saka, ka esmu distanci veicis lieliskā laikā, bet virzīšanās kļūda apmēram 200 metri.

Jautri bija fakultātes tūrisma salidojumi ar nakšņošanu teltīs Kalngales mežā. Sacenšoties cēlām teltis, gājām pa virvēm un atkal pa azimutu. Kopīgās ēšanas reizes ar visādiem pigoriem. Patīkama izklaidēšanās un pieredzes apguve tūrisma elementos.
Nākošais solis pēc salidojumiem: piedalīšanās „Slēgtā maršruta” sacensībās. Vēl joprojām nezinu, ko nozīmē šis nosaukums. Vai tādēļ, ka maršruts iepriekš nav zināms? Tad jau vajadzētu teikt slepenais vai slēptais maršruts. Šīs sacensības uzskatīja par tūristu treniņu nesezonas laikā. Lai būtu līdzība ar tūristiem, obligāti vajadzēja nest noteikta smaguma mugursomu. Bet lai būtu grūtāk, tad tas viss notika naktī. Egons vienmēr bija mūsu četru cilvēku komandas līderis, kuram startā iedeva karti, bet mēs pārējie bijām tikai līdzskrējēji, jo karte taču tikai viena. Ja Egons nesaprata, kur esam šajā tumsā, tad sanācām ap karti un lukturīšus spīdinot, centāmies noteikt atrašanās vietu. Parasti nekā nevarējām palīdzēt, jo nevarējām ātrumā saprast, kur esam, jo iepriekš taču karti neesam redzējuši. Interesantākais bija tas, ka distanču priekšnieki bieži kontrolpunktus neizvietoja tur, kur atzīmēts kartē, bet gan blakus kvartālā vai ceļa otrā pusē. Bet arī tādos gadījumos punktus atradām!



Ps.
Ar autora atļauju –
Emuāra tiks publicēti
apjomīgā darba atsevišķi fragmenti /Livars/


/Turpinājums sekos/

Nav komentāru: