Ojārs Žīgurs
OJĀRA CEĻOJUMS
/80 gadu garumā/
* * *
31. turpinājums
Piņķerīgs darbs ir ēdnīcas galdu
tīrīšana vasaras nometnē. Pēc katras ēšanas reizes jānotīra kādi 50 galdi.
Galdu virsa izveidota kā redeles ar lielām spraugām. Ēdienu atliekas mēdz sakrāties
uz šķērsdēļiem. Tīrīšana aizņēma lielu laiku. Šo darbu es racionalizēju, varētu
gandrīz vai patentēt. Vispirms ar slotu pa galdu virsu, tad otrajā gājienā ar
slotu pa solu virsu un lieta darīta. Tā, ka ēdnīca atradās nojumē, tad visas
saslaukas sabira smiltīs un darbs paveikts.
Mūsu Ozoliņam patika tīrīt lielos 200
litrīgos virtuves katlus. Viņš iekāpa katlā un skrubināja un skrubināja, kamēr
katls tīrs. Pēc šī darba viņa vēders kļuva kā futbola bumba.
Visnepatīkamākais darbs bija trauku
mazgāšana. Traukus gan mazgāja noalgota strādniece, bet puikām vajadzēja
palīdzēt, sakopt milzīgo trauku lērumu.
Atmiņā nāk dažas epizodes par ēdnīcas
tēmu. Ja gribi būt paēdis, tad karoti turi pie sevis, un vislabākā vieta
karotes glabāšanai ir aiz zābaku stulma. Ja tev ir karote, tad varēsi dabūt gan
kārtējo porciju, gan papildporciju. Pēdējo gan varēja dabūt tikai savējie,
blatņiki. Karavīriem uz ēdnīcu vajadzēja ierasties ierindā, vienlaicīgi aizņemt
vietas pie galda un vienlaicīgi atstāt ēdnīcu. Saimnieciskās daļas un tehnisko
apakšvienību zaldāti parasti centās ierasties pa vienam tā uzsverot savu
personību. Pavāri bija viņu draugi un tādēļ varēja izvēlēties pēc patikšanas
liesāku vai treknāku, vairāk vai mazāk.
Ja tev nav blats, tad var mēģināt tā kā viens rīma
izdarījās ar inteliģento Edgaru Rozenbergu. Kamēr Edgars aiziet pēc zupas
šķīvja un atnāk atpakaļ, tikmēr viens svešs zollis apsēdies viņa vietai pretī
un rubī iekšā Edgara sautējumu. Viņš to ieraugot pilnīgi apstulbis, ēdiens
sašmurgāts, pats tādu vairs neēdīs, un viņš iedzimtā inteliģencē tam atļauj
apēst savu porciju. ( Mēs gan neēdām no šķīvjiem, bet gan no alumīnija
bļodiņām, īsāk sakot no „miskām.”)
Ēdināšanas līmenis latviešu divīzijā
bija visai augsts, daudz labāks kā krievu daļās. Mūsu pulkam un droši vien arī
pārējiem divīzijas pulkiem bija savas cūku fermas, tādēļ visai bieži galdā
parādījās pa sutinātam vai ceptam šķiņķa vai speķa gabaliņam.
Centralizētā pārtikas apgāde bija visai
dīvaina. Bija laiks, kad gandrīz veselu mēnesi pusdienās pasniedza sutinātu
mēli. Delikatese! Citreiz mūs baroja ar gaļu, ko iesaucām par „gumijas govi.”
Gaļa bija tik sīksta, ka nevarēja noskrubināt ne cīpsliņu. Gadījās, ka šai
reizē ieradās kāda komisija pārbaudīt, vai zaldātiņi tiek pareizi un veselīgi
baroti. Komisijas locekļi paņēma dažas izsniegtās porcijas. Svēra tās un
mērīja, ka tik nav izsniegts par kādiem gramiem mazāk. Ka gaļa nebija ēdama,
tas nevienu neinteresēja. Komisija tik zemu kā līdz zaldātu aptaujai
nenolaidās.
Svētkos vienmēr bija karaliskas porcijas:
bieza zupa, otrais ēdiens ar gaļu, ķīselis un pončiki vai pankūkas. Pēc tādām
pusdienām vēders vēlās pāri bikšu jostai.
Reiz Ādažos, jau rudens pusē jūtam, no
ēdnīcas puses plūst atejas smakai līdzīgs smārds. Aizejam pusdienās. Kāpostu
zupa smird. Atstumjam to malā un ēdam tikai otro ēdienu. Pēc mums nāk ēst Rīgas
augstskolu studenti, kuri bija savākti uz pāris mēnešiem, lai no viņiem
iztaisītu mikromajorus (jaunākos leitnantus). Studenti nekādu zvērestu nav
devuši, tādēļ var dumpoties. Viņi streiko! Tāpat kā uz bruņukuģa „Potjomkins.”
„Zēni zupā tārpi!”
Tiešām, skābo kāpostu toveru saturs bija
sabojājies, tie pilni ar kustīgiem tārpiņiem. Bija diezgan liels skandāls.
Zaldāta galvenais pienākums miera laikā
sargāt Padomju armijas mantu. Tādēļ tikām diezgan dresēti sardzes dienesta
apguvei. Uzzinājām, ka kareivis, kurš ar automātu stāv postenī, ir
visvarenākais cilvēks garnizonā. Pēc viņa brīdinājuma sauciena:„Cтой! Кто идет?
Стрелять буду!” Pēc šiem vārdiem tu vari bliezt virsū. Neviens gan tā nedarīja.
Stāstīja gan, ka bijis šāds gadījums. Kāds riebīgs staršina gājis pārbaudīt,
vai zaldāts postenī neguļ. Sargs pamanījis, ka tur kāds lien slēpdamies un
laikam, nojautis, kas tur nāk, atklājis automāta uguni, protams, nešāvis virsū.
Staršina nogulējis krietnu laiciņu piespiedies zemei, kamēr ieradies sardzes
priekšnieks. Kareivis pēc tam pat saņēmis pateicību.
Arī es pirmajā dienesta gadā sargāju
dažādus objektus, gan Krusta kazarmās kaut kādas noliktavas, gan Ādažos pulka
karogu un naudas lādi
Sargāšana notika trīs taktīs: divas
stundas jāstāv postenī, divas stundas jāatrodas nomodā sardzes namiņā, lai
vajadzības gadījumā varētu skriet palīgā, un divas stundas jāvelta miegam. Cik
salda gulēšana uz cietā soliņa, un cik grūti piecelties pēc divām stundām. Visnepatīkamākā
bija karoga un naudas lādes sargāšana. Pa dienu sargājot vajadzēja stāvēt miera
stājā, kas man bija ārkārtīgi smagi. Kad virsnieki nebija redzami, varēja jau
mazliet brīvāk pastāvēt, bet varēja norauties, ja kāds virsnieks tādu vaļību
ieraudzīja.. Bet vai lādē tiešām glabāja naudu virsnieku algām un citām
vajadzībām? Varbūt tā bija tikai pārņemta tradīcija no seniem laikiem.
Ps.
Ar autora atļauju –
Emuārā tiks publicēti
apjomīgā darba atsevišķi fragmenti /Livars/
/Turpinājums sekos/
2 komentāri:
Nebija neviena, kurš pārbaudīja vai tur ir nauda vai nav ?
... iespējams - tas bija "prieks" stāvēt tradīciju sardzē! ... Pats arī tā esmu stāvējis... teikšu, gana smags pasākums ... bet re, izturējām!
Ierakstīt komentāru